Featured Posts

a
View Post
28 dec

A pliszírozott szoknya

A legtöbb kérdést ezzel a szoknyatípussal (és hosszal) kapcsolatban kapom. Teljesen jogos a félelem, hogy nagyít csípőtájékon, de azt hozzá kell tennem, hogy összetettségében kell vizsgálni ezt a darabot, s akár meg is találhatjuk a számunkra legideálisabbat. Ugyanakkor elképzelhető az is, hogy lesznek olyanok, akiknek talán jobb lemondani róla és találni egy előnyösebb szoknyatípust. Tudom, látom, hogy néha nagyon nehéz elengedni darabokat, ha valamiért beégtek a retinánkba és másokon oly pompásan állnak! Lehet küzdeni velük éveken keresztül, megvenni őket ilyen-olyan anyagból, ilyen-olyan színben, ilyen-olyan hosszban, de megnyugtatlak, mindenkinek van legalább egy “ruhamumusa”. Ettől függetlenül van olyan, hogy a ruhamumusod tényleg működik egy másik anyagból – de, ha megfigyeled majd például a pliszírozott szoknya esetében, nem is a másik anyag lesz a megoldás, hanem a másik hajtástípus. (Csak ez valószínűleg másik anyagból készül(t) majd.)

Az alábbi példák könnyen téliesíthetők egy bokacsizmával, vagy egy over the knee típusú csizmával.

Mire figyeljünk?

HOSSZ

Most kifejezetten egy olyan hosszt választottam, amiből a legtöbb érhető el ma az üzletekben. Ez nagyjából az alsó lábszár feléig, vagy azon túl ér. Sokan érezhetik magukat úgy benne, mintha a néptánckörbe készülnének, vagy a Skanzenben tartanának húsvéti körmenetet, de ha megváltoztatod a hozzáállásodat ehhez a hosszhoz és kitalálsz hozzá egy lendületes, menő stylingot, inkább lesz stílusos, mint nem. Ettől függetlenül, ha úgy érzed, ez a hossz téged összenyom, akkor keress egy jó varrónőt, aki seperc alatt levágja neked térdigérőre – vagy akkorára, ami számodra szerinted a legelőnyösebb.

ANYAG & TEXTÚRA

Minél vastagabb, textúráltabb az anyag, annál többet pakol ránk. Érdemes könnyed, lány anyagból készültet választani, ha nem akarunk optikailag magunkra pakolni – ha akarunk, akkor meg ennek a fordítottja az igaz. Egyébként az sem mindegy, hogy az anyagban a pliszé – ami magát az éles hajtások sorozatát jelenti – hogyan van jelen az adott szoknyán, azaz egyirányú hajtással készült, állóval, szembehajtással vagy mondjuk kétirányú hajtással.

Sokatokban felmerül – teljesen jogosan – a kérdés, hogy mi történik, ha kimossátok a szoknyát, hiszen nem szeretnétek utána órákig a vasaló felett görnyedve az origami évszázados technikája előtt tisztelegve hajtogatni.

Azt jó tudnod, hogy a hajtások létrehozásához magas nyomásra és hőre, esetleg vízgőzre is szükség – volt. Manapság hőrögzíthető anyagokból készítenek pliszírozott ruhadarabokat, de például ha pamutból vásárolnál pliszírozott változatot, akkor az anyag tulajdonságai miatt a hajtások mosás alatt kinyílnának és mégis csak origamizhatnál, ha szeretnéd visszaállítani az eredeti állapotot. A poliamid-, poliészter- és triacetátfonalakból készült – vagy ezeket a szálasanyagokat legalább 45%-ban tartalmazó – kelmék nagyon jól hőrögzíthetők, így ezeknél a hajtásokat a hőrögzítésnek megfelelő hőfokon (általában 180 °C körül) vasalva tartós, a mosásnak is ellenálló pliszírozás készíthető.

STYLING

Mikor megkérdezik bármilyen ruhadarabbal kapcsolatban, hogy “…és ezt mivel viseljem?”, akkor manapság könnyű rá a válasz: bármivel. Az öltözködéskultúra (vagy inkább trend) ma már mindent megenged, sőt, imádja, ha úgy tűnik, hogy a cél az, hogy minél inkább az önkifejezésre törekedjünk, akár úgy, hogy semmi nem passzol semmivel, vagy pont úgy viselünk valamit, ahogy a nagy átlag. Ez ad egyfajta biztonságot, nem igaz?! De. Csak közben meg sokan mégis szeretnének valami harmóniát találni az öltözékükben, úgyhogy valami vezérelv mégis csak jól jönne.

Szóval tényleg viselheted tornacipővel, vagy bokacsizmával, balerinával, vagy tűsarkúval, de ahogy látod, még over the knee csizmával is pompás lehet az összhatás. Hogy ne csak azt adjam “neszesemmifogdmegjól” útravalóul, hogy úgy viseled, ahogy akarod, egy jó tanács: ha úgy érzed, hogy csípőtájékon nagyon erősít és olyan tésasszonyos leszel tőle, akkor egy zakóval vagy bőrkabáttal vegyél le a kiterjedéséből! Bármilyen olyan felső, ami eltakarja a csípőtájékon kiszélesedő részeket, az jó lehet, s máris fogytál vagy öt kilót – azt az ötöt, amit előtte egy perccel szedtél fel magadra. Amikor ezzel játszol, akkor a színek is segíthetnek: mondjuk a pulcsi, amit elöl félig betűrsz, oldalt meg hagyod lógni, legyen fekete, a szoknyád meg valami világosabb színű.


Marcella