Featured Posts

a
View Post
26 jún

„Felelősséggel tartozom a magyar nőkért”

Már kapható a KULT50 című gyűjtemény bizonyos könyvesboltokban.  A magazin összegyűjtötte a kulturális élet 50 legmeghatározóbb személyiségét, illetve találtok még benne számos érdekes írást, interjút – ahogy az enyémet is:

Árad belőle valami megnyugtató, finom elegancia még akkor is, amikor farmer-tornacipőben szalad beszerezni a kulcsdarabokat egy következő fotózáshoz. A legjobban azonban magánemberekkel és cégekkel szeret együtt dolgozni, olyanokkal, akik két lábbal állnak a földön az öltözködés terén, de van igényük a megjelenésük finomhangolására is.
Banga Adrienne interjúja

Ha egy szóval kellene leírnod a magyar nők öltözködését, mit emelnél ki?

A hiányt.

Pontosabban?

Az igény és önbizalom hiányát: mindkettő nagyon összetett fogalom. Mindenki szeretne stílusosan, csinosan megjelenni, de az öltözködésre sokszor már nem futja az energiából a család, a háztartás vezetése és a munkahely mellett és ez hathat úgy, hogy nincs rá igény. Pedig van, ezt tapasztalom az ügyfeleimnél is, csak a „to do” listán nem ez van az első helyen – tehát az igény hiánya mögött gyakran az időhiány bújik meg. Sokan összedobnak valamit reggelente, mint ahogy a rögtönzött vacsorát előző este, de a végeredmény nem áll össze szelíd harmóniává – érzik, hogy lehetne ez jobb is, de most legyünk őszinték: a határidők és a tenderek, vagy a szülői értekezlet nem fontosabbak?!

Most akkor elbizonytalanodtam: mennyire veszed te komolyan az öltözködést?
Én? Én egyébként nagyon komolyan veszem, mert például a második diplomamunkám témájának is ezt választottam, de a „karosszék-stílustanácsadót” könnyen a könyvtárban tudom hagyni és a hétköznapokban csak az érdekel, hogy az öltözet működjön az ügyfeleimen. Ez valójában egészen egyszerű dolog: nem citromba harapunk, hanem egy édességboltban randalírozunk, ahol vannak sós sütemények is. (nevet)

Mi a helyzet az önbizalommal?

Nincs. Vagy, ha van, akkor sincs.
A fogyasztói társadalom évtizedek óta bizonytalan állapotban tartja a nőket, elsősorban a média révén. A magával folyamatosan elégedetlen, a tükörképével már-már öngyűlölő viszonyba kerülő nőnek mára joga van bármiért rosszul éreznie magát. Úgy tűnik, hogy ma a média elvárása a nővel szemben az, hogy a létező összes szerepében (anya, feleség, szerető, barátnő, gyermek, stb.) a tökéletességre törekedjen, s a tökéletességre törekvés különösképpen és mindenképpen a külsejében mutatkozzon meg,  minél nagyobb sikerrel. Egyébként érdekes módon a világ soha nem üzeni azt a lányoknak, hogy a testük egyszerűen azért értékes, mert ők lakoznak benne.

… de te is a felszínen dolgozol.

Viszont egészen tisztán látom a média és a divat személyiségre gyakorolt romboló erejét. Pont ezért a tanulmányaimnak és az utazási élményeimnek köszönhetően beszélek sokat és sokszor az öltözködésről, a divat és a média működési mechanizmusairól, a valós, és a média által sugallt nőkép közötti különbségekről divatiskolákban, képzéseken, workshopokon, televízióban vagy a blogomon
(www.stiluskommunikacio.hu – a szerk.). A felszínen maradva, de mindig a mélybe tekintek. Nem vagyok coach, sem pszichológus, úgyhogy például nagyon óvatosan kommunikálok az öltözködésről akkor is, amikor valaki beenged az otthonába, hogy nézzük át a gardróbját, és rendszerezzük a hasznos és haszontalan holmikat, hogy később az egy támogató ruhatár alapja lehessen.

Mi az a támogató ruhatár? Ezt még sosem hallottam.

A kifejezést még a kezdetek kezdetén alkottam, amikor elkezdtem foglalkozni a gardróbrendezésekkel és az egyéni stílusprofilok kialakításával. Ez hiányzik a legtöbb nő életéből. Egy olyan ruhatár, ami reggelente, vagy alkalmakkor nem labirintusként terül el előttünk, amiből elkeseredetten, az órát kényszeresen vizslatva a kiutat keressük, hanem erős, biztos bástyaként áll mögöttünk és a számunkra tökéletes darabok révén a szivarnadrág-blúz párosa mellett önbizalommal is felöltöztet. Ilyen gardrób kialakításán dolgozom az ügyfeleimmel (nőkkel, férfiakkal egyaránt) – mondhatnám azt is, hogy minden sikeres ember mögött egy támogató ruhatár áll.

Te nagyon erősen hatsz az emberekre, jól érzékelem?

Enélkül nem lehetne ezt a hivatást jól csinálni. De vágyják is, hogy hassak rájuk, hogy beépíthessék az életükbe azokat a stíluselemeket, amikben ők is hinni tudnak, s amik magabiztossá teszik őket. Nagyon jó érzés, hogy minden nőből ki tudom hozni a legjobbat és ők ezt viszik magukkal. Utána már nincs más dolguk, csak fogadni a környezetük elismerő pillantásait: igazi win-win kapcsolat a miénk.

 

 

 

SaveSave

SaveSave