Featured Posts

a
View Post
9 okt

Trattoria Gozsdu: repülőjegy nélkül Olaszországba

Az az Instagramos (marcellakovacs_styleblogger) accountomból már mindenki számára kiderült, hogy az egyik kedvenc országom Olaszország, azon belül is Como. Mindig tengerpárti voltam, sosem értettem, hogy mások hogyan tudnak lázba jönni egy tótól. Comoba is csak George Clooney miatt mentem (a barátnőm hatalmas rajongója), de azóta beleszerettem a tájba és ha tehetem, minden évben visszamegyek. Idén kétszer is voltam, s a kettő közötti 4 napos szünetben hova máshova kaptam volna meghívást, mint egy itthoni olasz étterembe, ahol megtanítottak pizzát sütni! A Trattoria Gozsdut a Gozsdu udvarban találjátok, és hiába itt az ősz és semmi mediterrán hangulat odakint, majd lesz odabent, ezt megígérhetem!

Megmondom őszintén, még sosem készítettem otthon pizzát, de azt gondoltam, hogy ez könnyebb dolog. Azoknak, akiknek van rutinjuk, bizonyára könnyű, de én a workshopon bajban voltam a tésztakupacból kör alakú lappá való egyengetésnél. Szerencsétlen tésztalapom mászott volna le a munkapultról, ha hagyom, de még idejében összenyaláboltam az önálló életre szándékozni kelő részeket. Az első pizzámnál (mert hogy én kettőt sütöttem ám – a másodikat, a jobban sikerültet hazavittem a páromnak) sikerült teljesen eláztatnom paradicsomszósszal a tésztát, ugyanis ki nem állhatom, ha spórolnak a hozzávalókkal. Azért ennyire nem kellett volna nagyvonalúnak lennem a pizzámmal, utólag magam is beláttam. A tésztagyúrásnál már csak a pizza lapátról a sütőbe való helyezése bizonyult nehezebbnek: a hirtelen mozdulatnak köszönhetően az összes feltét a sütőben landolt, míg a tészta nem engedte el a lapátot. 😀

Szerencsére nem fulladt teljes kudarcba az estém, ugyanis a program második felében egy hat fogásos degusztációs menüsor várt minket. Igazi olasz vacsorához híven fokhagymás grissinivel és focacciaval, valamint parmezán kockával nyitottuk, de a gluténérzékenyek sem maradtak éhesek, hiszek számukra San Daniele rakéta készült. Később következett az antipasti, ami egy buffala mozzarellás, balzsamecetes kevert saláta volt könnyed kezdésként. Első főfogásként pancettaba göngyölt fésűkagylók érkeztek, negyedik fogásként pedig a Trattoria Gozsdu borjú húsgombócát kóstolhattuk meg, amit nagyszerűen kiegészített a Chinati mártás. Utolsó főfogásként sültbárány került az asztalra, amelyhez köretként pácolt céklát és tárkony salsát tálaltak. Az este méltó lezárása volt a könnyed kókusz sorbet, ami már csak éppen belénk fért.

Én most voltam először a Trattoria Gozsduban, de magával ragadó hely, meg kell hagyni. Az enteriőr télen-nyáron olyan “cozys”, és ami kifejezetten szívmelengető, hogy minden héten csütörtöktől vasárnapig változatos élőzene várja az étterem vendégeit. Hja, és hétköznaponként 12:00 és 15:00 óra között Medici menüvel várják az ebédelni vágyókat.

Imádom az enteriőrt és alig várom, hogy odakint essen a hó, idebent pedig valami isteni meleget ehessen az ember.

A pestoból télen készül majd itthon valami finom olaszos, hogy kibírjam addig, míg megint utazhatok. 🙂

Sipka Mesi hosszasan ismerteti velem a programot. Szerintem itt tudtam meg, hogy pizzát fogok sütni! 😀

Nincs mit hozzáfűznöm. 😀

 

Tépjük a mozzarellát, nem vágjuk!

 

Kicsit rendezetlen, de az enyém!

Csak elkészültek ezek a special hand made pizzák. 🙂

Fokhagymás grissini és focaccia parmezán kockával.

Buffala mozzarellás, balzsamecetes kevert saláta.

Pancettaba göngyölt fésűkagylók. Nyami. 🙂

Borjú húsgombócok Chinati mártással. Az a mártás, az valami isteni!!!

Sült bárány, köretként pácolt céklával és tárkony salsával.

Kókusz sorbet.