Featured Posts

a
View Post
25 jan

Nehéz veled, Marsala!

A 2015-ös év színének megválasztott Marsalával nem lesz könnyű dolgunk, ha szeretnénk beépíteni a ruhatárunkba. Állítólag már érkezése előtt sok bántást kapott, mígnem egy-egy világsztár vörös szőnyeges vonulása után kiderült, hogy azért vannak, akiknek jól áll ez a szín.

Sokan remélik, hogy a Pantone 2016-ra népszerűbb, jobban használható színt választ majd soros elnöknek. Ez a – talán a burgundihoz legközelebb álló – szín nem az a szín, amihez oly sokan állnának hatalmas lelkesedéssel. Valóban van benne egy kis tompaság, vissza-visszahúzó erő, talán még retro felhang is, és be kell valljuk, hogy a többi színnel sem olyan könnyű a mixelése.

Ha szeretnénk ezt a színt becsempészni a megjelenésünkbe, de tartunk tőle, kezdjük kicsiben! Rúzsban, körömlakkban nagyon szép, és ha illik az árnyalat hozzánk, akkor fessük bátran!

Nem hiszem, hogy sok marsala cipőt találunk majd, de táskák hátha készülnek belőle szép számmal. Véleményem szerint kissé nyomasztó színmélysége miatt inkább az őszi-téli szezonban lesz kedveltebb, a nyári, vibráló, fényes anyagok és színek mellett túlságosan is fásultnak hathat.

Sajnos ez az a szín, ami nem feltétlenül emeli ki az arc szépségét – sokakat öregíthet, s az is biztos, hogy különösebben nem deríti jó kedvre a szemet. Mély, elgondolkodtató, arisztokratikus szín, mely zártságot, távolságtartást sugall, miközben azért megbújik benne egy kis izgalmas vörösség, de csak finoman, szofisztikáltan – bizonyos árnyalataiban ez fel sem fedezhető.

 

A lakberendezés terén már könnyebb a használata, de itt is kerüljük a nagy felületen való megjelenítését, hacsak nem kifejezett szándékunk itt is a tompaság. Bárhol is viseljük, vagy használjuk, tegyünk mellé semleges színeket, például bézst, s akkor összhatása frissebb, játékosabb lesz. Remekül illik hozzá a pasztell, vagy világos kék, s a zöld bizonyos árnyalatai is.

Marcella