Featured Posts

a
View Post
8 feb

SKN Challenge 2015

Így február közepén talán többen megdőltünk az újévi fogadalmakat illetően. Nekem nem volt sok, sőt, talán egy sem, de elhatározásaim mindig vannak, melyeket vagy tartok ugyebár, vagy nem. A legnagyobb szívfájdalmam, hogy az elmúlt hónapokban rengeteg munkám van (ez persze remek dolog), ezért nincs időm, energiám (ez súlyosabb ok, mint az időhiány) tartani magam a Nagy Tervemhez. A rendszertelenség miatt felborult a paleo étrendem, egyre többször csúsznak be helytelen élelmiszerek, mindig van kedvem edzeni, de energiám már nem annyira, és bizony, az én-idő vagy fel sem bukkan, vagy felbukkan ugyan, de erős (munka) lelkiismeretfurdalás mellett. Tudom, hogy te is hasonló cipőben jársz – ha nem is minden területen, amin én, de van közös halmazunk, igaz? Ez így nem jó. Te is tudod, én is tudom, de elcsábulunk, elgyengülünk, és őszintén, én nem is tudom magunkat emiatt hibáztatni. (Ezt eddig kissé megtört, csendes hangon írtam Neked, de…)

(… innentől halld a lelkesedésemet! 🙂 )
Hiszek a közösség erejében – a versenyben még jobban, de én így nőttem fel, örökös versenyhelyzetben, talán ezért 🙂 -, abban, hogy húzhatjuk egymást, hogy jó lesz a hét végén odaírni a kontroll poszt alá, hogy DONE 🙂 (írhatod persze magyarul is, csak már úgy megszoktam a készre a done-t), és tudom, hogy ha érzed, hogy nem vagy egyedül, az erőt fog adni a továbblépéshez.

Csak az eleje lesz nehéz, amíg nem alakulnak rutinná a kezdeti lépések – ez lehet két hét (vízfogyasztásnál nekem annyi), de maradjunk a tudományos 1 hónapnál. Egy hónap után lesz egy naaagy számonkérésem – Rád bízom, hogy hogyan nyilatkozol. Ha 80%-ban teljesítettnek érzed az SKN Kihívást, akkor a jutalom sem fog elmaradni, ígérem! 🙂

Készítettem egy listát, amit akár ki is tudsz nyomtatni, lekicsinyíteni, betenni a pénztárcádra, kitűzni a tükörre, és naponta csekkolni, hogy megvolt-e minden…

Nyilván minden pont mást és mást jelenthet Neked, mint nekem, de írtam egy kis összefoglalót, hogy tudjuk, kb. miről is van szó.

I.) Egészséges étkezés

Csökkentjük a szénhidrátbevitelt, azaz kerüljük a fehér lisztből készült ételeket. Elsősorban. Ha vegán vagy, követed a saját    nézeteidet, ha paleós, szintén, ha neked a Norbi Update belefér, akkor fogod enni. A lényeg, hogy elérd az eredményt.

Csökkentjük a cukor fogyasztását. Vagy csak természetes úton előforduló cukrokat fogyasztunk, vagy belefér más is – ezt döntsd el te magad!

Több gyümölcsöt és zöldséget eszünk – lehetőleg nyersen.

II.) Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel

Megisszuk a vállalt napi vízmennyiséget, és ha szeretnénk, frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket, valamint zöld teát.

III.) Rendszeres mozgás

Elengedhetetlen. Fontos. Betegségmegelőző. Öregedésgátló. Felszabadító. Építő. Egészségmegőrző. Nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy harmóniában élj a testeddel. Jóga, futás, kondizás, tánc, lift helyett gyaloglás, buszozás helyett séta – mindegy, csak legyen!

IV.) Szépségápolás

Kell, hogy rutinná váljon az, hogy minden este lemosod a sminked, és bekened hidratálóval a bőröd. Ha nem hiszel a nagynevű márkák szeméttel (upsz) teleszórt csodakencéiben, akkor elkészíted majd te magad! Én évek óta nem eszem kristálycukrot, de van itthon mindig, mert isteni testradírt keverek belőle. Rutinná kell váljon az, hogy figyeled a bőröd, és azt a kezelést, figyelmet adod meg neki, amire szüksége van. Járj kozmetikushoz, ha kell, ápold te magad otthon – mindegy. Szeresd a bőröd, mert visszatükrözi azt, hogy mennyi figyelmet szentelsz rá.

V.) Tanulás

Nem azért, mert benne vagyunk ez életünk végéig tartó tanulás folyamatában, ha akarjuk, ha nem, hanem azért, mert a műveltség egyrészt szexi, másrészt, ha a testünket dolgoztatjuk, hogy kondiban maradjon, akkor a szellemet miért zárnánk béklyóba? Nem mellesleg a tanulás is öregedésgátló. 🙂

VI.) Én-idő

Ez nagyon mást jelent mindenkinek, de mindenkinek ugyanúgy fontos az életében. Egyezzünk ki napi 15 percben első körben. Ez lehet a reggeli kávé úgy, hogy nem a munkán pörög az agy, hanem az InStyle magazint lapozgatjuk. Ebéd úgy, hogy közben nem laptopozunk (mint én), hanem az ételre koncentrálunk. 15 perc naponta, amikor képesek vagyunk úgy koncentrálni egy számunkra élményt nyújtó foglalkozásra, hogy nem engedjük, hogy beússzanak a problémák, más feladatok a fejünkbe.

VII.) Jó cselekedet

Ici-pici apróságok. Az én kedvenceim a bókok, másoknak. Vagy észrevesszük, hogy másnak milyen dicséretre van szüksége, és megadjuk neki, vagy ugyan észre nem vesszük, mert rohanunk, de ránézve egy kollégára, barátra, semmiből nem tart azt mondani neki, hogy “Remekül nézel ki!”, “Szeretem, hogy olyan pozitív hozzáállással vagy minden iránt.”, “Szép a körömlakkod!”, és egyéb, olykor bagatellnek tűnő mondatocskák. Mosoly kíséretében persze. 🙂

VIII.) Pozitív hozzáállás, türelem

Ha ideges vagy, attól ugye semmi nem lesz jobb. Csak akkor lehet jobb, ha nyugodt vagy, és elfogadó. Nem könnyű, és ebben nem is én leszek a megmondó ember, de Keep Calm – légy te a kivétel!