Featured Posts

a
View Post
23 jan

A szépségiparról őszintén: a kollagén

Egyre több ember életébe kezd belopózni egyféle vágy, hogy minél egészségesebben és tudatosabban élje mindennapjait. Sokat hallhatunk és olvashatunk a témáról, de nehéz tiszta képet alkotni, mi is az ami jó nekünk, mi az ami kevésbé. Állunk az üzlet polca előtt, tanácstalanul, melyik terméket válasszuk … a kínálat persze bőséges. Nem akarunk már az illata alapján arckrémet, vagy épp sampont venni. Ennél okosabb döntést akarunk hozni. Fürkésszük a flakonon, csomagoláson lévő leírást, egyik termék tökéletesebb mint a másik. A legkülönfélébb összetevőkkel találkozhatunk, s mintha már hallottunk is volna egyik-másikról. De nem tudjuk mit. Végül választunk, mert találtunk valamit, ami ismerősen cseng, vagy épp sok helyen említik és „ha valamit mindenbe beletesznek, az csak jó lehet”.

Egyik ilyen összetevő a kollagén.

Mindenki hallotta már ezt a szót. De mi ez? Miért szükséges? Együk, igyuk, kenjük, vagy mégis hogyan juttasuk be ezt a szervezetünkbe? Egyáltalán ez lehetséges? Nos, ezek a kérdések merülhetnek fel bennünk.

A kollagén egy nagy teherbírású, rostos fehérje, ami megtalálható az egész szervezetben – a test ragasztójának is nevezik. Fő alkotóeleme a porcoknak, ízületeknek, inaknak, csontoknak, valamint bőrünk 75%-a. Magas aminosav tartalmának köszönhetően az egészség megőrzéséhez is fontos. Lényeges szerepe van abban, hogy a bőr és a szövetek rugalmasak, feszesek legyenek. Táplálja a hajat és a körmöket.

Igen, valóban nagyon hasznos és fontos, testünknek kétségkívül szüksége van rá, s jobbik esetben erre nem csak az első ráncok megjelenésekor döbbenünk rá.

Bár a testünk folyamatosan termeli a kollagént, 25 éves korunk után ez a képességünk egyre csak gyengül. A környezeti hatások, szennyeződések, a dohányzás, valamint a stressz tovább csökkentik a kollagén szintjét szervezetünkben. A helytelen táplálkozás, az alkohol és egyéb szerek roncsolják a kollagén szerkezetét. Ennek már külső és belső tünetei is észlelhetőek: gyengülnek a porcok, az ízületek és a bőr öregszik. Érthető, miért került a szépségipar figyelmébe, hiszen ha valahogy sikerülne tartósan növelni a bőr kollagénszintjét, a ráncosodás csökkenthető lenne.

Itt jönnek képbe a krémek, táplálékkiegészítők, szérumok, amelyek kollagént juttatva a szervezetünkbe visszaforditják az öregedési folyamatokat. Legalábbis ezt várjuk el tőlük.

És akkor a LÉNYEG: először is, tudomásul kell vegyük, hogy

a kollagén nem szívódik fel a bőrön keresztül.

Ha valóban átjutna a bőrön és bekerülne a vérünkbe, akkor már gyógyszernek minősülne. A bőrben lévő kollagén molekula nagyméretűnek számít és azokban a termékekben, amelyekben a kollagén változatlan formában van jelen, a molekula nem tud felszívódni, így ott marad a bőr felszínén. Más krémek úgymond szétdarabolt formában tartalmazzák a kollagén molekulát. Igy már valóban fel tud szívódni, sőt felszívódás után vizet köt meg, amivel ideiglenesen hidratáló és kisimitó hatást (legalábbis annak látszatát) érhetünk el, de ez csak átmeneti javulás, mert ezek a kollagénrészecskék rövid idő alatt kimosódnak a nyirokkeringés által. Fontos odafigyelnünk arra, hogy a gyártók milyen kifejezésekkel írják le termékeik jellemzőit, mielőtt téves következtetést vonnánk le a csomagolás vagy a reklám alapján. Tehát amikor azt olvassuk, hogy: „a szemkörnyék simábbnak és ragyogóbbnak látszik” a hangsúly azon van, hogy csak látszik, de egyáltalán nem lesz simább.

A kollagénnel táplálékkiegészítő formájában is találkozhatunk. Ennek a témának a taglalása, s végül a következtetések levonása egy másik posztban érkezik, hamarosan.

Szanyi-Szabó Éva vegyész, kémikus
a Stíluskommunikáció® szépségipari szakértője