Featured Posts

a
View Post
9 jan

2016 Panton színe: rózsakvarc es derűs kék

Már októberben tudni lehetett, hogy a Pantone idei hivatalos trendszíne a rózsakvarc és a derűs kék lesz (rose quartz – serenity). Idén először választottak 2 színt, s ha jól értelmezem az angol nyelvű szövegeket, akkor nem két különálló színt választottak valójában, hanem egy színpárt, azaz a két szín együttes jelenlétét (the blending of two shades). Természetesen nem kell őket minden alkalommal majd együtt viselni, de az tény, hogy mesésen egészítik ki egymást. Mi, fogyasztók, stresszes hétköznapjaink közepette ki vagyunk éhezve a figyelemre, a nyugalomra, a jólétre, s ez a két szín – a rózsakvarc melegebb felhangja, s a derűs kék hűvösebb, nyugodtabb érzete – pszichésen és vizuálisan nyújtja számunkra ezeket.

Ez az egyébként igen elterjedt színkombináció részben reflektál az utóbbi évek, évtizedek egyik jelentős változására is – nevezetesen a nemek közötti különbségek elmosódására, s egyúttal a közöttük lévő, egyre határozottabban deklarált egyenlőségek jelenlétére. Elhiszem, hogy sokaktól távol áll ez a babás színpáros. Többen találhatják túl lágynak, geilnek, csöpögősnek, de ne felejtsük szem elől, hogy nem az a feladat, hogy tetőtől-talpig ebbe a (két) színbe öltözzünk! Valójában semmi feladatunk nincs vele – ha tetszik, beépíthetjük a ruhatárunkba, az életterünkbe, ha nem, hát figyelmen kivül fogjuk hagyni. Egyébként időközben ér meggondolni magunkat: én is így jártam a 2015-ös év trendszínével, a marsalaval. Mindesetre hoztam példát arra, ha mondjuk sötét színnel szeretnénk tompitani a lágyságát. 

Inspirálódjunk ebből a két színből, időzzünk el rajtuk pihentetve a szemünket, s vegyük észre, hogy elvarázsoltak, s tényleg megnyugodtunk kicsit – ugye?! 🙂

 



Azért hoztam ezt az összeállítást, hogy lássuk, mely színekkel hogyan mutat/nak, s milyen színvilágú szetteket állíthatunk össze vele/velük.






Marcella