Featured Posts

a
View Post
25 jún

Vásárlási egyszeregy

Kezdjük a pszichés alapokkal: Ne menjünk vásárolni se éhesen, se kiéhezve, se dühtől vezérelve!

***

Pár gondolat erejéig mérjük fel vásárlási rossz szokásainkat, és határozzuk el, hogy kilencből kettőt most elkerülünk.

***

Loreálos “Mert megérdemlem!” felkiáltást páncélként magunk előtt tolva mehetünk vásárolni, de a túlzott öntömjénezést most vegyük takarékra: tényleg szuper, hogy leérettségiztünk, ahogy előttünk milliók, hogy felvettek minket az egyetemre, ahogy előttünk már milliókat, hogy megkaptuk a legszuperebb munkát, ahogy már milliók előttünk, hogy sikerült a lakást 5 óra alatt kitakarítani, ahogy a világon percenként sikerül ez millióknak, de sem Pavlov kutyái nem vagyunk, sem ovisok, akiket mindig, mindenért jutalmazni kell.

***

Egy kis szociológiai/fiskális betoldás:
Ha lehet, csak a saját hitelkártyakeretünket költsük. Ha nem lehet, a családtagok kivételnek számíthatnak.

***

Ha nem akarod magad kellemetlenül érezni a shopping túrád alatt, a pénztárcád lehetőségeihez leginkább passzoló üzleteket látogasd. Feleslegesen ne vidd magadat frusztráló helyzetekbe: most nincsenek melletted a kollégáid, élvezhetnéd is akár a napod.

***

Ha nem úgy teszel, ahogy eggyel fentebb javasoltam, lehet, hogy a pszichiátereddel mégis olcsóbban jössz majd ki.

***

Próbálj meg mértéket tartani. Ha régóta ki vagy éhezve a vásárlásra, és rákapsz az ízére, könnyen bajba sodorhatod magadat. Ezzel kezdtem. Írj listát, hogy mit szeretnél vásárolni, vagy korlátozd a napi költési limitedet, vagy a hancúr bilincset tedd a saját csuklóidra.

***

Te légy az okosabb! Igaz, hogy most fele áron tiéd lehet valami, ami ma menő, holnap menő, de holnapután, a 70 százalékos leértékelést követően akkor is személyiséggyilkos tömegárú lesz, ha eddig csak a C&A lehányatottabb sorsú sztenderéről próbált ráugrani valakire. Vásárolj időtálló alapdarabokat, mert egyébként a divat sem változik olyan gyorsan, mint ahogy azt gondolnánk.

***

Csak akkor vegyél meg valamit, ha a próbafülke tükrében:

(Ennél alább ne add!)

***

Végigkísérve rengeteg vásárlást, meghallgatva számtalan magyarázatot, nekem elhiheted: ok mindig van a vásárlásra. Igazi már sokkal ritkábban.

***

A plázákban az a “legjobb”, hogy ha folyton oda is jársz, könnyen el tudsz bennük tévedni. Na most vagy előrelátó vagy, és nem dőlsz be a városi labirintusból rád leselkedő megannyi veszélynek, vagy nem vagy az, de akkor vegyél ki szabit a két órásra tervezett körutadra, és csoportosítsd át bentlévőségeidet, amikből percek kérdése alatt kintlévőség lesz.

(Ez a kis ábra bájos, de már régen nem igaz a férfiakra vonatkozó része.)

***

Már megint az anyagiak.

Szép dolog a kitartás, de egy idő után te is beláthatod: Magyarországon vagy, abból a pár száz üzletből próbálsz használható gardróbot összeállítani, ami mindjárt nem is pár száz, ha figyelembe vesszük, hogy minden plázában majdnem ugyanazok a márkák érhetők el, ráadásul sok üzlet kínálata kifejezetten nekünk, balkáni elmaradottaknak lett csupasz csontként odadobva, hogy ebből oldjuk meg a stílusos ruhatárat. Add fel! Utazz külföldre, vagy vásárolj online!

***

A férfiaknak kevesebb üzlet kínálatából kell kiválasztani a legjobbat. Kevesebb idő, kevesebb lehetőség, kevesebb felesleges izgalom, kevesebb költés, kevesebb elrontott vásárlás. Uraim, látják, hogy nem is gond, hogy itthon nincs választék?!

***

Ez tényleg szuper, feltéve, ha a gardróbba bekerült tárgyak valóban szerelemdarabok. Ha a fenti pontok legfontosabbikát, a tükröset megfogadod, jó eséllyel leszel olyan boldog, mint Carrie Bradshaw. (A férfiak is lehetnek olyan boldogok.)

***

A legnagyobb leárazásokat is követheti rossz szájíz, főleg akkor, ha utána az internetet böngészve rájössz, hogy online bizony még olcsóbb valami. Légy körültekintőbb, a neten kezdd a pásztázást!

***

Végezetül: ne a divat mondja meg, hogy kik legyünk!

PS.: Ha úgy érzed, nem fog menni, hívj bátran! 🙂

***
Marcella