Featured Posts

a
View Post
2 jún

Kalapom: legyen, vagy ne legyen?

A nyárral valahogy együtt járnak a kalapok is, értelemszerűen a védelem miatt: senki nem szeretne napszúrást kapni, de az sem rossz, ha árnyékot vet az arcra. Én imádnám, ha a kalap viselésének nagyobb divatja lenne (főleg inkább ősszel), de azt szem előtt kell tartani, hogy a kalap egy olyan darab, ami nem áll mindenkinek jól.

Ezért van az, hogy ha elmész egy üzletbe, és felpróbálod az itt látható szuper darabok egyikét, bármelyikét, mindegyikét, a tükörből visszanéző szempár gyanúsan méreget. Forgatod a fejed jobbra, balra, elképzeled magad egy teljesen másik ruhában, de valahogy nem az igazi.

Két megoldás van: vadászol tovább, és az összes fellelhető kalapot felpróbálod, és várod a hatást, amikor úgy érzed, magabiztos vagy benne, vagy feladod, és belátod: a kalap nem a te kiegészítőd. Vannak, akiknek természetesen áll, másokon borzasztóan erőltetett. Vannak, akiken egy bizonyos típusú kalap áll jól, egy másikban viszont nevetségesen néznek ki.

Egy jó tanács: a most (is) oly divatos, nagy karimájú kalapok közül azokkal, amelyeknek szép hullámban maniefesztálódik a karimája, vigyázz: a filmeken, a Cote d’Azuron, a kifutón, az editorialokon mesésen, mondhatni pompásan, még jobban mondhatni lehengerlően áll a nőkön, a valóságban csak a baj van vele: a karima esése révén eltakarja előled a világot, folyton igazgatnod kell, próbálod megtörni az anyagát, hogy úgy álljon, hogy ki is láss alóla, de mindhiába – a legproblémásabb kiegészítők egyike marad.

A Fedora és Panama kalapok örök darabok, ha jól állnak neked. Az utcai árusoknál pár ezer forintért kaphatóak, elég gyengécske anyagból: ha teheted, látogass el egy igazi kalaposhoz, ott biztos, hogy széles választék, és jó minőség közül tudsz válogatni.

A szalmakalapok legtöbbször merevek annyira, hogy a karima úgy marad, ahogy vetted. Itt nem kell betörni az anyagot (sőt, tilos!), és ha van kedved, a szettedhez passzoló szalagokat, virágokat is tehetsz rá.

Az ilyen típusú anyagból készült kalapok karimája legtöbbször formálható, és ideig-óráig úgy is marad. Egy nagyobb szél azonban szétrombolhatja a gondos formára tervezést.

Itt láthatod azt, amiről fentebb írtam. Nem hiszem, hogy ez a lány úgy szeretne végig sétálni az Andrássyn, hogy végig fognia kell a karimát, nehogy lefejeljen egy színházi előadást hirdető oszlopot. A jobb oldali, szintén filcből készült kalap már jobb megoldás, hiszen a karimának merev tartása van – igaz, ez nem is annyira nyári darab, inkább őszi.

Hacsak nem Leonardo di Caprio yachtjára vagy hivatalos, vagy éppen nem egy Vogue covert fotóznak veled, kerüld a jobb oldali kalap típust. Persze, ha más dolgod sincs egész nap, csak a kalapodat igazgatni, akkor hajrá!


Marcella